تفاوت تلویزیون‌های OLED با LED و QLED

مقایسه تلویزیون‌های LED با OLED و QLED

تلویزیون یکی از کالا های مهم در خانه محسوب می شود و امروزه شاید نتوان خانه ای را بدون تلویزیون تصور کرد. اما تلویزیون ها تنوع بسیاری دارند که شاید مهمترین آنها فناوری به کار رفته در پنل آنها باشد. در حال حاضر سه پنل مهم در بازار حضور دارند که شامل OLED، QLED و LED می شوند. اما این سه نوع تلویزیون چه تفاوت هایی با هم دارند؟ کدام یک کیفیت بالاتری دارد و کدام یک با قیمت مناسب تر کیفیت بالاتری ارائه می کند؟ در ادامه با ما همراه باشید تا با مقایسه‌ی تفاوت تلویزیون LED با OLED و QLED  به این سوالات پاسخ دهیم.

در ابتدا خوب است با هر سه نوع تلویزیون OLED، QLED و LED آشنا شویم.

تلویزیون LED

تا چند سال پیش این تلویزیون های LCD بودند که بازار را در دست داشتند ولی کم کم تلویزیون های LCD به لامپ های LED مجهز شدند و اینگونه تلویزیون های LCD LED ساخته شدند که معمولا با نام تلویزیون های LED شناخته می شوند. در این تلویزیون ها لامپ های LED که در پشت صفحه نمایش قرار دارند وظیفه تامین نور پنل را بر عهده دارند. در یک تلویزیون LED هر چه تعداد لامپ ها بیشتر باشد نور بیشتری تولید می شوند و کیفیت بالاتری را شاهد خواهیم بود. در یک تلویزیون LED لامپ ها با آرایش های مختلفی در پس زمینه قرار می گیرند که شامل آرایش Edge و Direct می شوند. در آرایش Edge لامپ های LED تنها در یک ردیف در بخش خاصی از صفحه نمایش قرار می گیرند که ممکن است در پایین، وسط یا بالای آن باشد. معمولا تلویزیون های ارزان قیمت از چنین آرایشی برخوردارند. آرایش Edge باعث می شود کیفیت آن بخشی از تصویر که به ردیف لامپ ها نزدیک تر است بیشتر و آن بخش که از لامپ ها دور تر است کمتر باشد.

اما تلویزیون های گرانتر و با کیفیت تر از آرایش Direct استفاده می کنند. در این آرایش لامپ های LED در تمامی پس زمینه به صورتی منظم پخش شده اند. از این روست که تمامی بخش های تلویزیون از روشنایی همسانی برخوردار هستند. تلویزیون های LED اکنون به فناوری جدیدی نیز دست یافته اند که آن استفاده از لامپ های Mini LED است. با استفاده از لامپ های Mini LED می توان تعداد لامپ های بیشتری در پس زمینه قرار داد و به این صورت روشنایی و کیفیت بیشتری ایجاد می شود. تلویزیون هایی که از چنین پنل هایی استفاده می کنند معمولا با نام Neo LED یا NLED شناخته می شوند. کیفیت یک تلویزیون LED به موارد متعددی بستگی دارد و اینگونه است که بازه قیمتی این تلویزیون ها بسیار گسترده و متنوع است.

تلویزیون QLED

تلویزیون های کیولد از ابداعات سامسونگ هستند. این تلویزیون ها تا اندازه بسیار زیادی شبیه به تلویزیون های LED هستند و در پس زمینه خود از لامپ های LED برای تامین نور استفاده می کنند، ولی یک لایه از ذرات کوانتومی بر روی این لامپ ها کشیده شده است. این ذرات باعث می شوند تلویزیون رنگ هایی بهتر را نمایش دهد. تلویزیون های کیولد نیز اخیر به لامپ های Mini LED مجهز شده اند که موجب بهبود کیفیت و کارایی آنها شده اند و با نام Neo QLED شناخته می شوند. با این حال باید گفت پنل های کیولد تفاوت خیلی فاحشی با LED ها ندارند اما کیفیت تصویر و رنگبندی بسیار بهتری دارند. استفاده از نام تلویزیون QLED سامسونگ، بیشتر استراتژی بازاریابی سامسونگ برای رقابت با تلویزیون های اولد ال جی و سونی است و نسبتا در این استراتژی موفق بوده و توانسته با قیمت مناسب برای کمپانی خود تلویزیون های شبه OLED خوبی را تولید کند و با توجه به قیمت مقرون مصرفه سهم بازار خوبی را از آن خود کرد.

تلویزیون OLED

تلویزیون اولد سونی و تلویزیون اولد ال جی را باید سطح نهایی کیفیت تلویزیون های مدرن دانست. تلویزیون های اولد در دهه 2000 ساخته شدند ولی در ابتدا هزینه ساخت آنها آنقدر بالا بود که نه تنها برای تولید کنندگان صرفه اقتصادی نداشت بلکه مشتریان نیز به واسطه قیمت بسیار بالای آنها توان خرید تلویزیون های اولد را نداشتند. حتی در همین دهه 2010 نیز قیمت اولد ها بسیار بالا بود به گونه ای که ال جی تا چند سال پیش تلویزیون های اولدی می ساخت که با پول آنها می توانستید یک مرسدس بنز E کلاس خریداری کنید!!! اما در سال های اخیر هزینه ساخت تلویزیون های اولد به گونه چشمگیری کاهش یافته است به گونه ای که می توانید با پول یک تلویزیون LED نیز یک تلویزیون OLED بخرید. یکی از دلایل این کاهش قیمت، اقبال بیشتر به اولد ها و در نتیجه تیراژ بالاتر است.

 در تلویزیون های اولد بر خلاف دیگر تلویزیون ها از هیچ لامپی برای تامین روشنایی استفاده نمی شود و در عوض با عبور جریان الکتریسیته از میان یک ماده ارگانیک که میان دو الکترود قرار گرفته است، نور تولید می شود. از این روست که تلویزیون های OLED را میتوان بسیار باریک تر از دیگر تلویزیون ها ساخت. اما یکی از مهمترین دلایل محبوبیت تلویزیون های اولد، کیفیت فوق العاده و عمق بسیار زیاد رنگ سیاه در آنهاست که ناشی از استقلال هر یک از پیکسل ها در روشن و خاموش شدن است. در حال حاضر دو برند ال جی و سونی به عنوان پیشتازان صنعت ساخت تلویزیون های اولد شناخته می شوند و بهترین و با کیفیت ترین اولد ها را راهی بازار کرده اند. اخیرا ال جی با ساخت پنل OLED evo توانست اولد ها را یک گام به پیش ببرد و مشکلاتی نظیر سوختن پیکسل ها بعد از چند مدت کارکرد سنگین را رفع کند.

مقایسه قیمت‌

قطعا در کنار کیفیت بالای یک تلویزیون، قیمت آن نیز مد نظر خریداران قرار می گیرد. در واقع باید گفت قیمت یک تلویزیون از تمامی ویژگی های آن مهم تر است به گونه ای که شاید همه بدانند تلویزیون های اولدی همچون سری سیگنچر ال جی بالاترین کیفیت را دارند ولی همه توانایی خرید تلویزیونی که هم قیمت یک خودرو است را ندارند. در بین تلویزیون های LED،  QLED و OLED،  این تلویزیون های LED هستند که کمترین قیمت را دارند. این تلویزیون ها از فناوری پیچیده ای برخوردار نیستند و به واسطه وفور مواد و تجهیزات ساخت آنها، به طور گسترده در جهان تولید می شوند. تلویزیون های کیولد در سطح بعدی قیمت قرار دارند و برای خرید آنها باید هزینه بیشتری پرداخت کنید. اولد ها نیز در بالاترین سطح قیمت قرار دارند و معمولا محصولاتی گران قیمت و لوکس محسوب می شوند که البته همانطور که در بالا اشاره شد در چند سال گذشته قیمت آنها کاهش یافته که ناشی از کاهش هزینه تولید است.

تفاوت فناوری Dimming

مقایسه Dimming تلویزیون led با oled و qled ها

از مهمترین وجوه تمایز تلویزیون های LED، QLED و OLED، فناوری دایمینگ آنهاست در ابتدا خوب است توضیح مختصری در مورد فناوری دایمینگ داده شود. واژه Dimming در لغت به معنای خاموش شدن و تاریک شدن است. این فناوری در تلویزیون ها به ویژگی اشاره دارد که در آن هر بخش یا هر پیکسل از صفحه نمایش کم نور و پر نور می شوند. اما این کم نور و پر نور شدن چه تاثیری بر کیفیت تلویزیون دارد؟ در پاسخ باید گفت تاثیری عمیق و مهم بر کیفیت دارد به گونه ای که استفاده از چنین فناوری می تواند کیفیت یک تلویزیون را تا اندازه زیادی متفاوت از تلویزیون های دیگر کند. در این فناوری با تاریک شدن یک فریم یا بخشی از فریم یا یک پیکسل، عمق رنگ مشکی به گونه قابل توجهی افزایش می یابد و اینگونه کیفیت دیگر رنگ ها نیز بهبود خواهد یافت. در ادامه به بررسی تفاوت تلویزیون LED با OLED و QLED در بخش Dimming خواهیم پرداخت.

  • فناوری Dimming  در تلویزیون های LED

فناوری دایمینگ در تلویزیون های LED دو نوع کلی دارد و بقیه اسامی که در این خصوص شنیده می شود یا زیر مجموعه این دو قرار می گیرند یا صرفا اسامی جهت بازاریابی هستند. اولین نوع فناوری دایمینگ با نام Frame Dimming شناخته می شود. فریم در تکنولوژی به تصویری که در یک لحظه نمایش داده می شود اشاره دارد. از این روست که وقتی می گویند 24fps به معنای این است که در یک ثانیه 24 تصویر نمایش داده می شود. در فناوری Frame Dimming نیز همانطور که از نامش پیداست یک فریم به کلی تاریک و روشن می شود. ضعف این فناوری در این است که امکان نمایش با کیفیت صحنه هایی که شامل یک بخش روشن در یک بخش تاریک هستند را ندارد چرا که تمام فریم با هم تاریک و روشن می شود.

در تلویزیون های LED یک پله که به بالا برویم، به فناوری Local Dimming می رسیم. در این فناوری یک فریم به بخش های مختلفی تقسیم می شود و هر بخش به صورت جداگانه کم نور و پر نور می شود. اینگونه می توان فریم هایی که شامل بخش های تاریک و روشن هستند را با هم مشاهده کنیم. یک مثال معمول در این زمینه آسمان شبی مهتابی است. اگر تلویزیونی از فناوری Local Dimming استفاده کند، می تواند ماه را بسیار درخشان در آسمانی با تیرگی عمیق نشان دهد که این کار از فناوری Frame Dimming بر نمی آید. در تلویزیون هایی که از فناوری Local Dimming استفاده می کنند هر چقدر تعداد مناطق بیشتر باشد، کیفیت رنگ مشکی و در نتیجه کیفیت دیگر رنگ ها نیز بهتر خواهد بود. به تلویزیونی که از نور پس زمینه Direct و فناوری Local Dimming استفاده می کند، تلویزیون Full Array گفته می شود.

از مهمترین مشکلاتی که در تلویزیون هایی که از فناوری Local Dimming استفاده می کنند وجود دارد، Blooming است. این اصطلاح به انتشار نور از بخش های پر نور به بخش های کم نور اشاره دارد. بلومنیگ باعث افزایش نور بخش های تیره می شود در حال که آن بخش ها باید تا جای ممکن تیره باشند. شرکت های سازنده هر یک تلاش هایی در جهت رفع این مشکل انجام داده اند ولی شاید این ال جی باشد که با فناوری نانو سلولی خود توانسته تا اندازه زیادی بر این مشکل غلبه کند. این کار با فیلتر کردن آن بخش از نور هایی که به بخش کم نور می تابند انجام می شود و در نتیجه کیفیت بخش های کم نور تحت تاثیر قرار نمی گیرد.

  • فناوری Dimming در تلویزیون های QLED

تلویزیون های QLED تنها توسط سامسونگ ساخته می شود. همانطور که خود این تلویزیون ها را می توان زیر مجموعه ای از تلویزیون های LED دانست، فناوری Dimming آنها را نیز می توان زیر مجموعه فناوری های دایمینگ تلویزیون های LED دانست. سامسونگ نام Micro Dimming را بر فناوری دایمینگ خود گذاشته است و حتی ورژن ProMicro Dimming را نیز عرضه کرده است. این فناوری را می توان نمونه ارتقاء یافته فناوری Local Dimming دانست. در Micro Dimming پردازنده تلویزیون با تحلیل و بررسی بسیار سریع سیگنال ورودی، می تواند نور پس زمینه را تنظیم کند. ورژن Pro نیز این کار را سریع تر و دقیق تر انجام می دهد.

  • فناوری Dimming در تلویزیون های OLED

همانطور که در بالا گفته شد، مهمترین وجه تمایز تلویزیون های اولد با تلویزیون های LED و QLED، عدم وجود نور پس زمینه و در نتیجه مستقل بوده پیکسل هاست. مستقل بودن پیکسل ها باعث کیفیت بالایی در تلویزیون ها شده است که یکی از مهمترین مولفه های این کیفیت، فناوری دایمینگ آنهاست که با نام Pixel Level Dimming یا به اختصار PLD شناخته می شود. همانطور که از نام این فناوری پیداست، هر پیکسل در تاریک و روشن شدن مستقل عمل می کند. استقلال پیکسل ها در تاریک و روشن شدن باعث ایجاد رنگ مشکی یک دست و عمیقی شده است که به هیچ روی نمی توان در تلویزیون های LED و QLED مشاهده کرد. از این رو بهترین و بالاترین سطح فناوری Dimming در تلویزیون های اولد ارائه می شود. نتیجه استفاده از این فناوری، کیفیت بسیار بالای رنگ هاست که باعث پدید آمدن تصاویری بسیار خوش رنگ و با کنتراست عالی می شود.

 

تفاوت طول عمر، روشنایی و زاویه دید LED با OLED و QLED

تفاوت های کلی در محتوای led با oled و qled
  • طول عمر

یکی از نکات مهم در خرید تلویزیون توجه به طول عمر آن است. برخی افراد به تلویزیون به عنوان یکی از مهمترین وسایل تفریح نگاه می کنند و روزانه بیش از 10 ساعت تلویزیون می بینند. از این رو باید در هنگام خرید تلویزیون به طول عمر آن نیز دقت کرد. تلویزیون های اولد با اینکه از نظر کیفیت در سطح عالی هستند ولی برای اینکه روزانه بیش از 10 ساعت مورد استفاده قرار بگیرند ساخته نشده اند و ممکن است پس از دو سه سال استفاده دچار سوختگی پیکسل ها شوند. البته این مشکل در نسل جدید پنل های اولد که در آنها از دوتریوم به جای هیدروژن استفاده شده تا اندازه زیادی حل شده است ولی چنین پنل هایی را تنها ال جی و آن هم تنها برای تلویزیون G1 ساخته. بنابراین دیگر تلویزیون های اولد همچنان از مشکل سوختگی پیکسل ها بعد از دو سال استفاده زیاد رنج می برند. از این رو اگر تلویزیون شما هر روز به مدت طولانی روشن است و فکر می کنید نمی توانید بعد از دو سه سال دوباره یک تلویزیون اولد خوب خریداری کنید، بهتر است یک تلویزیون کیولد یا نانو سلولی بخرید تا خیالتان راحت باشد.

  • زاویه دید

زاویه دید یکی از مهمترین ویژگی ها و وجوه تمایز بین تلویزیون های OLED، LED و QLED است. تلویزیون های LEDو QLED از پنل هایی با فناوری های مختلف همچون ADS،IPS، VA، TN و… استفاده می کنند و تلویزیون های OLED نیز پنل هایی با فناوری همچون WOLED، PMOLED، AMOLED و… استفاده می کنند. فناوری مورد استفاده از تلویزیون های LED و QLED تاثیر قابل توجهی بر زاویه دید آنها دارد ولی برای تلویزیون های اولد اینگونه نیست و فناوری های به کار رفته در آن بیشتر بر کیفیت تصویر و روش ساخت تاثیر دارد. در میان تلویزیون های LED و QLED بهترین زاویه دید متعلق به پنل هایی از نوع ADS است. پنل های ADS نمونه بهبود یافته پنل های IPS محسوب می شوند و زاویه دید بسیار مناسبی ارائه می کنند. پس از آن بهترین زاویه دید متعلق به پنل IPS است. پنل TN زاویه دید مناسبی ندارد و در کمتر تلویزیونی استفاده می شود.

اما بحث پنل VA تفاوت دارد. زاویه دید پنل VA با توجه به کیفیت ساخت تفاوت های قابل ملاحظه ای دارد به گونه ای که ممکن است یک تلویزیون با پنل VA زاویه دید مناسبی داشته باشد ولی یک تلویزیون با پنل VA زاویه دید محدودی داشته باشد. بنابراین با اینکه وقتی می بینیم یک تلویزیون پنل ADS یا IPS  دارد می توانیم تا اندازه زیادی از زاویه دید خوب آن مطمئن باشیم ولی نمی توان چنین برداشتی برای تلویزیونی که پنل VA دارد داشته باشیم. یک نکته مهم قیمت تلویزیون است. به این صورت که اگر یک تلویزیون گران قیمت از برندی شناخته شده از پنل VA استفاده کند می توان به کیفیت آن اعتماد کرد و در نتیجه دانست که زاویه دید آن مناسب است. روش دیگر برای سنجش زاویه دید تلویزیونی با پنل VA، تست عملی آن است که بهترین روش محسوب می شود.

با اینکه پنل های LED و QLED با فناوری ADS و IPS و حتی بعضا VA زاویه دید خوبی دارند ولی هیچ یک نمی توانند با زاویه دید پنل های OLED رقابت کنند. پنل های OLED بهترین زاویه دید را دارند و دلیل آن نیز به همان اصل ساخت آنها که مبتنی بر عبور الکتریسیته در ماده ارگانیک به جای استفاده از لامپ پس زمینه است مربوط می شود. از این رو تلویزیون های اولد حتی تا زاویه بیش از 70 درجه نیز می توانند کیفیت مناسبی ارائه کنند. بنابراین اگر به صورت دسته جمعی تلویزیون می بینید و زاویه دید برایتان اهمیت بالایی دارد، اولویت خود را خرید تلویزیونی با پنل اولد قرار دهید.

  • روشنایی

اگر از تلویزیون در محیط اتاقی با نور معمول استفاده می کنید نیازی نیست برای روشنایی نگرانی داشته باشید ولی اگر قصد دارید تلویزیون را در سالنی با نور فراوان قرار دهید و یا در محیط پر نور دیگری از آن استفاده کنید باید به میزان نور تلویزیون نیز دقت کنید. تلویزیون های کیولد و LED در زمینه نور صفحه نمایش پیشتاز هستند و بعضا روشنایی آنها از 1000 نیت نیز فراتر می رود ولی در مورد تلویزیون های اولد اینگونه نیست. تلویزیون های اولد روشنایی نسبتا کمتری دارند و از این رو برای محیط های پر نور مناسب نیستند و بیشتر به منظور استفاده در خانه و اتاقی با نور متوسط مناسب هستند.

عملکرد تلویزیون‌ها در تصاویر مختلف

تفاوت qled با led و oled

کدام تلویزیون برای گیمینگ مناسب است؟

گیمر ها معمولا به چیزی کمتر از بهترین ها قانع نیستند. از این رو بهتر است تلویزیونی تهیه کنید که نه تنها بتواند کیفیت مناسبی ارائه دهد بلکه از جهاتی همچون اینپوت لگ نیز کارایی بالایی داشته باشد. واضح است که بهترین تلویزیون برای استفاده در گیمینگ، تلویزیون های اولد هستند. اما نیازی نیست هزینه های سرسام آوری برای مدل های سطح بالای این تلویزیون ها بپردازید و می توانید با خرید تلویزیون هایی نظیر ال جیC1، سونی A80J و ال جیG1 نه تنها تلویزیونی عالی برای گیمینگ داشته باشید بلکه در هزینه ها نیز صرفه جویی کرده باشید. اگر به هر دلیل نخواهید تلویزیون OLED خریداری کنید، گزینه بعدی تلویزیون های Neo QLED سامسونگ است که کارایی مناسبی در اجرای بازی ها دارند.

کدام تلویزیون برای تماشای فیلم و سریال مناسب است؟

تلویزیون های OLED باز هم رتبه برتر را در زمینه پخش فیلم و سریال بدست می آورند. این تلویزیون ها با کیفیت فوق العاده خود می توانند شما را به عمق فیلم فرو ببرند و حس و حال یک سینما را به شما القاء کنند. تلویزیون های اولد همچنین به واسطه زاویه دید بسیار خوب خود گزینه مناسبی برای اتاق های بزرگ و زمانی هستند که می خواهید به صورت دسته جمعی فیلم ببینید. تلویزیون های کیولد در پشت تلویزیون های اولد قرار می گیرند و کیفیت مطلوبی دارند. با این حال چنانچه نخواهید هزینه زیادی برای چنین تلویزیون هایی کنید می توانید از تلویزیون های نانو سلولیال جی و یا LED های سونی استفاده کنید.

کدام تلویزیون برای تماشای شبکه های تلویزیونی مناسب است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت اگر هدف شما تماشای شبکه های تلویزیونی است، تلویزیون های LED می توانند گزینه های بسیار خوبی برای شما باشند. از جمله این موارد می توان به تلویزیون سونی X90J اشاره کرد که با قیمت مناسب، کارایی مطلوبی دارد. همچنین می توانید از تلویزیون های QLED سامسونگ که با قیمت مناسب عرضه می شوند همچون تلویزیون سامسونگ Q70A استفاده کنید.

عملکرد تلویزیون‌ها در تصاویر مختلف

تلویزیون های OLED تلویزیون های آینده هستند. در حال حاضر پنل های OLED به واسطه کیفیت بالای خود نه تنها در تلویزیون ها که در اسمارت فون ها، تبلت ها، مانیتور ها و… نیز به کار می روند و این رویه روز به روز شتاب بیشتری به خود می گیرد. سامسونگ کوشیده با تلویزیون های QLED خود با تلویزیون های OLED رقابت کند ولی به صراحت باید گفت شکست خورده است و این تلویزیون های OLED هستند که در زمینه کیفیت پیشتاز بازار هستند. با این حال نمی توان به همین راحتی از کنار قیمت یک محصول گذشت. برای مثال همه می دانند محصولات صنعت خودروسازی آلمان سرآمد جهان است ولی به وفور خودرو های کره ای و چینی نیز در بازار به فروش می روند که دلیل آن همان قیمت است که همه نمی توانند هزینه خرید خودرو های لوکس آلمانی را پرداخت کنند. این موضوع در تلویزیون ها نیز صدق می کند و با اینکه تلویزیون های اولد بهترین کیفیت را دارند ولی همه نمی توانند از پس قیمت های بالای آنها برآیند و از این رو حداقل تا ده سال آینده همچنان تلویزیون های LED و QLED در بازار حضور پر رنگی خواهند داشت. در مجموع می توان گفت اگر از نظر بودجه مشکلی ندارید بهترین گزینه تلویزیون OLED است و سپس تلویزیون های QLED و نانو سلولی هستند و سپس تلویزیون های LED معمولی قرار می گیرند.

4.3/5 - (6 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه